Alternatív gépészet

Egy passzívház energetikai mérlegét a tájolása, a tagoltsága, az ablak felületek mérete, a felhasznált építőanyagok minősége és nem utolsó sorban a gépészeti megoldások határozzák meg.

A gázkazán helyett vagy mellett többféle alternatív fűtési megoldás is kínálkozik. Ezek mindegyike több millió forintos többlet beruházást igényel. Ahhoz, hogy ezt a ráfordítást visszanyerjük-e az üzemeltetés során a gyártók által ígért megtérülési időt figyelembe véve az alábbi szempontokat is érdemes mérlegelni.

  • a helyigény (míg egy kazán a falra szerelhető a mosókonyhában, addig egy puffer tartály, egy szellőztető gép vagy egy pellet kazán külön gépészeti helyiséget igényel, melynek kivitelezési költségéről nem szabad megfeledkezni. Kb 5 m2, 1.0 mFt)
  • a karbantartási ciklusok és költségek (bármely  gépészeti berendezés csak akkor hatékony és teljesíti a gyártók által ígért paramétereket, ha megfelelően szabályozták be és a karbantartási előírásokat is betartjuk. Ez több tízezer forintos költség évente.)

Cégünk ezért is javasolja a tervezési koncepció során az ideális tájolás és a fokozott hőszigetelés jelentőségét, mivel ezek sem többletköltséget, sem műszaki meghibásodási kockázatot nem jelentenek. A mai modern gépészeti berendezések gyártói a környezettudatosság és a gazdaságossági érvek ígéretével sok építtetőt csábítanak el, azonban ezek karbantartása és szervizelése elengedhetetlen feltétele a problémamentes üzemeltetésnek.

Akik a fent leírtakat ismerve továbbra is szívesen építenének be valamilyen alternatív fűtési/hűtési/szellőzési rendszert, azoknak ajánljuk figyelmébe az alábbi rendszereket, melyeket cégünk telepített és pozitív visszajelzéseket kaptunk ügyfeleinktől.

Szolár rendszer

A megújuló energiák egyik leVaillant Autostepgnépszerűbb felhasználási módja a napenergia hasznosítás, mindamellett, hogy még nagyon alacsony a hatékonysága. Ezért önálló fűtési rendszerként még nem alkalmazható, mindössze használati meleg vizet tudunk vele készíteni.

Akik már megtapasztalták a nap valódi teljesítményét és szembesültek azzal a problémával, hogy „a napsütést nem lehet kikapcsolni”, azoknak mindenképpen érdemes mélyebben megismerkedni a draink-back elven működő Vaillant auroSTEP rendszerrel.

Természetesen sok más napkollektoros rendszert is szerelünk (Immergas, Bosch, stb..), ezek mindegyike hasonló elven működik más-más előnyökkel.

Tovább a Szolár rendszer oldalra

Vízteres kandalló

TomaA vízteres kandalló szintén nagyon kedvelt gépészeti berendezés, hiszen az egyetlen olyan alternatív fűtési megoldás mely lakberendezési tárgyként esztétikai élményt is nyújt. Cégünk eddig kb. 60 db Edilkamin vízteres kandallót épített be, amelyek egytől-egyig teljesítették az építtetők várakozásait.

Nem sokkal drágább, mint egy hagyományos kandalló (kb. 200 000 Ft), azonban a keringtető szivattyúhoz szükséges elektromos bekötés miatt nem nevezhető teljesen önálló fűtési rendszernek, szemben egy normál kandallóval vagy cserépkályhával. Már a kémény építés során tisztában kell lennünk a leendő kandalló teljesítményével, hiszen a kürtő mérete befolyásolhatja a hatékonyságát.

Tovább a Vízteres kandalló oldalra

Lakás szellőztető

A mai modeHomeVentrn épületek hermetikusan szigeteltek (pontosan záródó nyílászárók, extra hőszigetelések, stb.). Emiatt az ablakon és az épület falain keresztül történő természetes légcsere, amit a régi építési konstrukciók biztosítottak, megszűnik. Következménye a helyiség levegőminőségének baktériumok, gombák és káros anyagok miatti károsodása, mely egyre gyakrabban allergiás megbetegedésekhez, és az épületállag minőségi romlásához vezet.

Családi házaknál az elmúlt 5 évben kezdtek elterjedni a hővisszanyerős lakásszellőztető rendszerek, azonban magas bekerülési költségük miatt (kb 3-4mFt) nem sokan engedhették meg maguknak. Ma már több mint 12 gyártó termékei közül választhatunk, melyek egymással versengve az árakat is csökkentették. Az ár mellett nagyon fontos a műszaki paramétereket is összehasonlítanunk. A leggyakoribb megoldás a lemezes hőcserélő elvén működő hővisszanyerős szellőztető rendszer. Ennek egyetlen hátránya, hogy téli időszakban a fűtés miatt a levegő páratartalma oly mértékben lecsökken, hogy szárító hatása miatt kapar a torkunk és nehezen kapunk levegőt. Ezt csak párásító készülék beiktatásával tudjuk kiegyensúlyozni.

A piacon egyedülálló módon csak a HOVAL forgódobos elven működő lakásszellőztető rendszere képes a hővisszanyerős levegőcsere mellett a párát is kezelni. Sőt, nem igényel semmilyen kondenzvíz elvezetést, de még elektromos vagy geotermikus fűtésrásegítést sem.

Tovább a Lakás szellőztető oldalra

Áram és hőtermelés napenergiával

HibridkollektorAzt gondolnánk, hogy minél jobban süt a nap annál több villamos energiát állíthatunk elő. Sajnos ez nem így van. A hőmérséklet emelkedése a hatásfok folyamatos csökkenését eredményezi. Erre nyújt megoldást a Volther hibridkollektor, mely a termikus réteg segítségével elvezeti a keletkező hőt - ebből nyerünk meleg vizet - és ezzel hűti a napelem részt is, amely 50%-kal több áramot termel az egyszerű hűtés nélküli napelemekhez képest. Vagyis egy rendszerben megoldható a hőtermelés és villamos energia előállítás.

Tovább a Volther hibridkollektor oldalra