Vízteres kandalló

Nem érdemes túl messze elhelyezni a kandallót a kazántól, mert ez műszaki kockázatot jelenhet. Túlmelegedés vagy áramszünet esetén is teljesen biztonságos, mivel a csatorna rendszerre kötve azonnal leüríti a túlhevült vizet, viszont áram nélkül nem is tudunk befűteni vele.

Egy átlagos családi ház esetén (egyszintes 150 m2) napi 3-4 adag fával teljesen önállóan kifűthető a ház hideg időben. Természetesen -15 fok esetén sokkal gyakrabban kell megraknunk, azonban az elektronika azonnal átvált gázfűtésre, ha nem termel már elegendő hőt.

Beépítésük körültekintő tervezést követel:

  • helyiségeink hőigénye 
  • kéményünk típusa
  • kiépülő fűtésrendszer anyaga
  • fűtésrendszer fajtája (radiátoros fűtés vagy padlófűtés)

A vízteres kandallónak két típusa létezik:

  • nyíltrendszerű
  • zártrendszerű

A nyíltrendszerű vízteres kandalló nincs közvetlenül a fűtésrendszerbe kötve, hanem egy hőcserélőn keresztül, külön keringető szivattyúval adja át a hőt a felhasználói (szekunder) oldalnak.Ebben az esetben a kandalló fölé egy minimum 30 literes tágulási tartály kerül beépítésre, amely a hálózati vízrendszerre kötve biztosítja a kandalló vízszükségletét.

Üzemzavar esetén (áramkimaradás, szivattyú meghibásodása) a biztonsági szerelvények 2.5 bar-os túlnyomás elleni szeleppel, illetve a 90°C-os hőkioldó szeleppel a kandallóban túlmelegedett vizet automatikusan a csatornahálózatba engedik, amelyet a tágulási tartályban lévő hideg víz pótol, ezzel megakadályozva a kandalló károsodását.

A zártrendszerű vízteres kandalló közvetlenül a fűtésrendszerbe van kötve, és egy szivattyú segítségével adja át a hőt.Ebben az esetben a kandalló fölé nem kerül tágulási tartály, hanem közvetlen a kandalló betétbe kerül beépítésre egy túlmelegedés elleni védelemmel, termosztát szeleppel ellátott hűtővízspirál, amely a hálózati vízrendszerre kötve hűti vissza a kandallóban lévő túlhevült vizet.

A rendszer puffertartályra kötve használati meleg víz készítésére is alkalmas.