Szolár rendszer

Ez a komplett rendszer elsősorban az üzemeltetés során fog megbízhatóságot és nyugalmat adni a tulajdonosának. Ugyanis amikor nincs napsütés vagy a tárolóban a meleg víz hőmérséklete elérte a beállított értéket, akkor a napkollektorban lévő folyadék automatikusan visszaürül a tároló csőkígyójába, és nyáron a kollektorban nem alakul ki olyan mértékű hőmérséklet és nyomás, ami káros lehet a kollektorra, télen pedig nem jelentkezik fagyveszély.

A Vaillant rendszeren belül az adott auroSTEP szolár egység bármilyen Vaillant hőtermelővel összeépíthető, akár egy átfolyós kombi készülék melegvíz komfortját is képes emelni!

A felszereltséget illetően a tartályba be van építve a szolár szabályozó, a szolár szivattyú és biztonsági szelep, fel van töltve készrekevert fagyálló folyadékkal. Az űrtartalomhoz (150-250-350 liter) vannak illesztve a szerpentincsöves kollektorok (2,5 m2/db) száma (1-2-3 db). Az üzembe helyezéskor nem igényel további folyadék utántöltést, légtelenítőt, szolárállomást, tágulási tartályt. Ez szintén előny a végfelhasználónak, de a kivitelezőnek is, hiszen lényegesen lerövidíti a szerelés időszükségletét!

Persze az ritkán elképzelhető, hogy egy terméknek csupán előnyös tulajdonságai legyenek. Ennél fogva tisztában kell lenni az alkalmazhatóság korlátaival is. Melyek ezek?

  • A tároló alja és a kollektor teteje közötti magasságkülönbség, alapértelemben max. 8,5 méter lehet, de gyári kiegészítő szivattyúval ez 12 méterig is növelhető.
  • Összekötő csővezeték speciálisan kis átmérőjű (gyári), maximum 2x20 fm nyomvonalhosszban telepíthető, viszont így biztosítható a kapillárcsöves működési elv
  • Folyamatos lejtés (minimum 4 %) a tároló irányába, ez tervezést igényel
  • Csak használati meleg víz feladatra alkalmas
  • A téli és nyári napsütési szög változás miatt a kollektorok dőlésszögét is állítanunk kellene, ha a gyári értékeket szeretnénk elérni.

A teljesség igénye miatt a gyártmánypaletta a legmagasabb minőségi igényekre is tartalmaz kínálatot, mely az auroTHERM exclusiv VTK vákuumcsöves kollektorokban nyilvánul meg. Ennek megfelelően az ár/érték arányt tekintve itt elsősorban a fűtésrásegítési feladatoknál javasolt ez a választás, vagyis tényleg annak, aki komolyan gondolja!